Direktlänk till inlägg 30 april 2008

Djurens rättigheter.

Av Stina - 30 april 2008 16:53
fördomar mot djur?

Hur behandlas djuren egentligen de hamnar på era tallrikar? Nån som har en aning om hur mycket lidande varje litet oskyldigt djur gått igenom innan de hamnar i er mun? Det har jag och jag är otroligt glad över att ha slutat proppa i mej kött . Den här texten är hämtad från ett häfte av djurens rätt. Det här häftet fick mej att tänka om och ändra mina matvanor helt. Läs det här: www.djurensratt.se/pls/portal/docs/PAGE/DJURENS_RATT/GRATISMATERIAL/MATERIAL_ORDER/FORDOMARMOTDJUR.PDF Vegetariskt är inte komplicerat på något sätt. I välsorterade mataffärer finns det flera olika märken som säljer helt vegetariska produkter som motsvarar kött. Dessutom är de ofta färdigstekta! 


Här nedan är en text från häftet "Fördomar mot djur". Läs eller gå in på länk ovan!


”Det här är helvetet”, tänkte jag.

Ungefär så här måste det vara.

Fuktiga mular mot kallt järngaller,

uppspärrade ögon som

söker kontakt i den halvskumma

belysningen, djurens urin, bajs

och blod mot det hårda betonggolvet.

Kanske är det som slakteripersonalen

säger; att djuren

inte fattar någonting. Men när jag

såg den kraftiga tjuren instängd

i det minimala metallbåset med

en päls genomvåt av svett, skakande

ben och ögon som sa: ”Jag

är rädd, ta mig härifrån”, undrade

jag hur de kunde vara så säkra.

Veterinären – som är där för att

skydda djuren – förklarar: ”Han

var nog en frigående tjur. Har

de varit fria är de inte vana vid

miljön.”

Påminner om medeltiden

Tanken om helvetet väcktes redan

hos grisarna. Oväsendet slår emot

mig med kraft. I en jättelik hall

finns massor med bås och en

mängd slags metallbetonghagar.

Och överallt dessa grisar. Panikslagna

utan någonstans att ta

vägen. De klättrar på varandra,

trampar, biter, bökar och skriker.

Många grisar har riv och

bitsår över kroppen. Det påminner mig

om någon medeltidsmålning jag

har sett av människor som plågas

i helvetet. Men här är det grisar.

Men förtvivlan och ångesten är

nog densamma. Grisar är sociala

som hundar. Nyfikna och

oskyldiga djur, vars enda brott

är att man någon gång började

äta dem sporadiskt för att komplettera

näringsintaget. Idag har

komplementet blivit lag. Drygt

tre miljoner grisar tvångsuppföds

och slaktas i Sverige varje år. Tre

miljoner som genomgår detta helvete.

Ingen återvändo

Här om någonstans är det No

Return som gäller. Grisarna pressas

fram genom smala gångar. Allt

närmare målet: gaskammaren och

det avgörande knivhugget. Fyra

och fyra pressas grisarna in i en

hiss. Sen sjunker de ned till gaskammaren.

Motvilligt tittar jag

ned genom en springa när de når

den 90procentiga

koldioxiden.

De skriker så där hjärtskärande

som bara grisar kan. De trampar,

sparkar och kastar sig mot

varandra. Paniken är total! Efter

några långa sekunder är allt

över. Kropparna rullar ut på ett

löpande band. En tunga hänger

och dinglar, urin sprutar från

en gris och en annan ligger med

benen tätt intill kroppen och ser

ut som ett litet barn som sover.

Fort, fort! Nu har slaktaren en

dryg minut på sig att skära av halspulsådern.

Görs det inte i tid återfår

grisarna medvetandet. En slaktare

skär rutinmässigt upp halsarna

och blodet sugs ut via en

slang. De döda kropparna dinglar

iväg. Och ett aldrig sinande led

av grisar står på tur några meter

bakom för att bli nästa offer. Vet

grisarna om vad som ska hända?

Vad betyder annars de skärrade

ögonen, skriken och öronen som

står rätt upp?

Titta inte för länge

Snart är min rundtur över och

jag ställer några artiga frågor till

personalen. Sen står jag en meter

ifrån den där tjuren. Han dödas

med ett bultskott. ”Man ska inte

titta dem för länge i ögonen, då

blir dödandet jobbigt”, förklarar

veterinären. Just det. Inte se djuren, tänkte jag.

 
 
Ingen bild

Felicia

8 juni 2008 22:24

Så fruktansvärt! Hur kan människor vara så otroligt hemska =(

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Stina - 18 mars 2009 05:47

 BROGÅRDSKNÄCKEBRÖD Helt underbart gott. Kan vara lite klurigt bara. 50 g jäst 50 g smör 2 dl vatten 1 tsk salt 1½ msk fänkål 1½ msk anis 1½ msk kummin 3 dl grovt rågmjöl 2 dl rågsikt   Smula ner jäst i en bunke. Smält smör, häll på vatten och värm t...

Av Stina - 18 mars 2009 05:34

Hej hå hissa flaggan i det blå. Igår fick Sara sitt körkort, första försöket! :) Hon är bäst. Idag är det alltså onsdag, skola och träning, vanligt värre men skoj. Det händer grejjer ute, våren kommer. Jippi! Solen skiner, blommorna blommar och fågl...

Av Stina - 6 mars 2009 17:10

Hejsan, Förlåt för att jag inte uppdaterat på miljontals år, men nu så. Jag har bakat en massa och lagat kanon go mat men jag orkar inte skriva. Har börjat göra knäckebröd och egen färkost av filmjölk nu. Super roligt och gott! Oj, nu måste jag gå. ...

Av Stina - 12 februari 2009 11:45

Hejsan Har haft långt uppehåll nu, sitter inte så mkt vid datan at the moment. Snart ska jag lägga in bilder och recept mm men det dröjer ett litet tag. Ska till Adreansnäs på fredag och stannar till Tisdag. Där ska jag bara tat lugnt, umgås med fam...

Av Stina - 26 januari 2009 19:55

Härlig smak av krämig ost och kantareller. Jag serverade soppan med lingonbröd och en råkostsallad. Okej, att sallad inte passar till soppa men egentligen varför inte?  Sätt fram fat så får var och en ta om dem vill ha.   Ingredienser:  5 dl ansade t...

Presentation

Omröstning

Vilken årstid föredrar du?
 Vintern med snö, myskänsla och mörker
 Våren med blommor, fåglar och sol
 Sommar med bad, glass och en massa värme
 Höst med regn, färgglada löv och mysstunder med te

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<<
April 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards