Direktlänk till inlägg 30 april 2008
Hur behandlas djuren egentligen de hamnar på era tallrikar? Nån som har en aning om hur mycket lidande varje litet oskyldigt djur gått igenom innan de hamnar i er mun? Det har jag och jag är otroligt glad över att ha slutat proppa i mej kött . Den här texten är hämtad från ett häfte av djurens rätt. Det här häftet fick mej att tänka om och ändra mina matvanor helt. Läs det här: www.djurensratt.se/pls/portal/docs/PAGE/DJURENS_RATT/GRATISMATERIAL/MATERIAL_ORDER/FORDOMARMOTDJUR.PDF Vegetariskt är inte komplicerat på något sätt. I välsorterade mataffärer finns det flera olika märken som säljer helt vegetariska produkter som motsvarar kött. Dessutom är de ofta färdigstekta!
Här nedan är en text från häftet "Fördomar mot djur". Läs eller gå in på länk ovan!
”Det här är helvetet”, tänkte jag.
Ungefär så här måste det vara.
Fuktiga mular mot kallt järngaller,
uppspärrade ögon som
söker kontakt i den halvskumma
belysningen, djurens urin, bajs
och blod mot det hårda betonggolvet.
Kanske är det som slakteripersonalen
säger; att djuren
inte fattar någonting. Men när jag
såg den kraftiga tjuren instängd
i det minimala metallbåset med
en päls genomvåt av svett, skakande
ben och ögon som sa: ”Jag
är rädd, ta mig härifrån”, undrade
jag hur de kunde vara så säkra.
Veterinären – som är där för att
skydda djuren – förklarar: ”Han
var nog en frigående tjur. Har
de varit fria är de inte vana vid
miljön.”
Påminner om medeltiden
Tanken om helvetet väcktes redan
hos grisarna. Oväsendet slår emot
mig med kraft. I en jättelik hall
finns massor med bås och en
mängd slags metallbetonghagar.
Och överallt dessa grisar. Panikslagna
utan någonstans att ta
vägen. De klättrar på varandra,
trampar, biter, bökar och skriker.
Många grisar har riv och
bitsår över kroppen. Det påminner mig
om någon medeltidsmålning jag
har sett av människor som plågas
i helvetet. Men här är det grisar.
Men förtvivlan och ångesten är
nog densamma. Grisar är sociala
som hundar. Nyfikna och
oskyldiga djur, vars enda brott
är att man någon gång började
äta dem sporadiskt för att komplettera
näringsintaget. Idag har
komplementet blivit lag. Drygt
tre miljoner grisar tvångsuppföds
och slaktas i Sverige varje år. Tre
miljoner som genomgår detta helvete.
Ingen återvändo
Här om någonstans är det No
Return som gäller. Grisarna pressas
fram genom smala gångar. Allt
närmare målet: gaskammaren och
det avgörande knivhugget. Fyra
och fyra pressas grisarna in i en
hiss. Sen sjunker de ned till gaskammaren.
Motvilligt tittar jag
ned genom en springa när de når
den 90procentigakoldioxiden.
De skriker så där hjärtskärande
som bara grisar kan. De trampar,
sparkar och kastar sig mot
varandra. Paniken är total! Efter
några långa sekunder är allt
över. Kropparna rullar ut på ett
löpande band. En tunga hänger
och dinglar, urin sprutar från
en gris och en annan ligger med
benen tätt intill kroppen och ser
ut som ett litet barn som sover.
Fort, fort! Nu har slaktaren en
dryg minut på sig att skära av halspulsådern.
Görs det inte i tid återfår
grisarna medvetandet. En slaktare
skär rutinmässigt upp halsarna
och blodet sugs ut via en
slang. De döda kropparna dinglar
iväg. Och ett aldrig sinande led
av grisar står på tur några meter
bakom för att bli nästa offer. Vet
grisarna om vad som ska hända?
Vad betyder annars de skärrade
ögonen, skriken och öronen som
står rätt upp?
Titta inte för länge
Snart är min rundtur över och
jag ställer några artiga frågor till
personalen. Sen står jag en meter
ifrån den där tjuren. Han dödas
med ett bultskott. ”Man ska inte
titta dem för länge i ögonen, då
blir dödandet jobbigt”, förklarar
veterinären. Just det. Inte se djuren, tänkte jag.
BROGÅRDSKNÄCKEBRÖD Helt underbart gott. Kan vara lite klurigt bara. 50 g jäst 50 g smör 2 dl vatten 1 tsk salt 1½ msk fänkål 1½ msk anis 1½ msk kummin 3 dl grovt rågmjöl 2 dl rågsikt Smula ner jäst i en bunke. Smält smör, häll på vatten och värm t...
Hej hå hissa flaggan i det blå. Igår fick Sara sitt körkort, första försöket! :) Hon är bäst. Idag är det alltså onsdag, skola och träning, vanligt värre men skoj. Det händer grejjer ute, våren kommer. Jippi! Solen skiner, blommorna blommar och fågl...
Hejsan, Förlåt för att jag inte uppdaterat på miljontals år, men nu så. Jag har bakat en massa och lagat kanon go mat men jag orkar inte skriva. Har börjat göra knäckebröd och egen färkost av filmjölk nu. Super roligt och gott! Oj, nu måste jag gå. ...
Hejsan Har haft långt uppehåll nu, sitter inte så mkt vid datan at the moment. Snart ska jag lägga in bilder och recept mm men det dröjer ett litet tag. Ska till Adreansnäs på fredag och stannar till Tisdag. Där ska jag bara tat lugnt, umgås med fam...
Härlig smak av krämig ost och kantareller. Jag serverade soppan med lingonbröd och en råkostsallad. Okej, att sallad inte passar till soppa men egentligen varför inte? Sätt fram fat så får var och en ta om dem vill ha. Ingredienser: 5 dl ansade t...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 | 18 | 19 |
20 | |||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
|||
28 |
29 | 30 | |||||||
|